FSk Kmotry a kmotrovia

V priestoroch Kultúrneho centra A. Sládkoviča pôsobí Folklórna skupina Kmotry a kmotrovia z Detvy

 

História FS Kmotry a kmotrovia z Detvy

Kmotrovskú históriu začal písať otec detvianskej heligónky – Peter Purdek. Vyslúžilí členovia detvianskych folklórnych kolektívov vytvorili teleso, ktoré oprašuje pôvodné ľudové piesne a za zvuku heligóniek ich oblieka do nových aranžmánov.

Kmotrovský kolektív má za sebou účinkovanie na festivaloch doma i v zahraničí. Za všetky spomeňme päťnásobnú účasť vo folklórnej hitparáde – Kapura, natáčanie vianočného dokumentu – Keď je Zem najbližšie k slnku v Múzeu slovenskej dediny v Martine, spoluúčinkovanie na projekte Petra Uhrina a jeho hostí – Heligónkári 16, ako aj vystúpenia v českom Petrove, či maďarskom veľvyslanectve v Budapešti.

Azda najväčším doterajším úspechom bola účasť na Regionálnej prehliadke ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov v Litave. Konala sa 15. mája 2016 a kmotry si vyspievali Zlaté pásmo.

Rok 2018 bol pre skupinu významný. Už ako občianske združenie oslavuje desaťročnicu fungovania. Pri príležitosti výročia uviedli do života prvé profilové CD s názvom Piesne časom utkané.

Kmotry a kmotrovia si želajú jediné – šíriť ľudové piesne ďalším generáciám a obveseľovať svojím prejavom srdcia všetkých ľudí dobrej vôle.

Piesne sú umocnené osobitým štýlom každého jednotlivca. Životné pomery zaviali mnohých z členov do rôznych kútov sveta. Tradícia ľudovej piesne je v nich hlboko zakorenená a neprestali sa preto vracať na miesta, ktoré sú im známe už od detstva.

Viac...

ZOSTAŇ INFORMOVANÝ O NAŠICH NOVINKÁCH

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.