Bratia Valent a František Šulekovci, Alexander Filus, Ján Suchý, Jozef Ligenza, Rudolf Škapa, Štefan Sekereš,  neskôr  Oto Oravec -  boli zakladajúci členovia. Štefan Sekereš nebol len výborným muzikantom, ale dlhé roky aj textárom a hudobným skladateľom.

Prvým vedúcim vtedy hudobného krúžku bol Ján Suchý. V tom čase mal súbor 12 - 15 členov, ktorí nacvičovali v provizórnom  kultúrnom stánku, pre miestnych obyvateľov známom, ako „Konibar". Neskoršie sa dočasným vedúcim stal Čestmír Frk, po roku pol poverený vedením DH Alexander Filus, jeho nástupcom sa stal Jozef Ligenza, neskoršie Zdeněk Šulek. V roku 1961 miesto umeleckého vedúceho zaujal Zdeněk Matýsek. V tom istom roku bol sprevádzkovaný Domu kultúry A. Sládkoviča  a jeho priestory sa až dodnes stali  domovskými pre detvianskych dychovkárov.

     K výraznejšiemu umeleckému vzrastu dychovej hudby dochádza v roku 1963, príchodom kapelníka a pedagóga Františka Vyskočila. Na strednom odbornom učilišti  v záujmovo-umeleckom krúžku začal vyučovať hru na dychové hudobné nástroje a počet záujemcov z radov študentov bol viac, ako 60 prihlásených. Dychová hudba Detva mala v tom roku zaregistrovaných 55 členov. Po jeho odchode sa v DH vystriedali  dirigenti   - Jozef Ligenza, Dušan Holík a Ondrej Pinka, ktorých skladby sa hrajú dodnes. Dychová hudba Detva počas plodných 50. rokov účinkovala na promenádnych koncertoch v kúpeľných mestách, spolupracovala s Čs. rozhlasom v Banskej Bystrici, zdobí ju rad ocenení z rôznych prehliadok a festivalov. Neodmysliteľnou súčasťou v jej dianí, bola aj prezentácia vlastnej tvorby v Maďarsku, založená na reciprocite s družobnou dychovou hudbou našich krajanov zo Slovenského Komlóša. 

Nádherná, dnes už málo pozorovateľná skutočnosť, prináleží  členom  kolektívu  - rodinná štafeta. Otcovia účinkovali so svojimi synmi i dcérami, dnes už hrajú aj ich vnuci. V roku 2005 vydala svoje prvé CD, na ktorom má veľký podiel súčasný dirigent, tiež syn jedného z prvých členov našej dychovky - Vladimír Dianiška.

Dychovú hudbu DETVA dnes nepočujeme vyhrávať len na rôznych koncertoch, je súčasťou všetkých pietnych aktov, jarmokov v meste pod Poľanou, ale aj smútočných rozlúčok  so zosnulými, či svätých omší v rímsko-katolíckom kostole sv. Františka z Assisi.     

Umelecký  vedúci a dirigent: Mgr. Vladimír Dianiška

Organizačný vedúci: Jozef Uhrin

Nácvik: pondelok 16,00-19,00 hod.

Kontakt: 0915 075 745